Davada mütalaa ne demek?
Bilirkişi raporu, ceza muhakemesinde delillerin sunulması ve serbestçe tartışılması sonucunda Cumhuriyet savcısının yani savcılığın yargılama hakkında nihai görüşünü içeren metindir.
Mütalaa etmek edilmek ne demek?
“Bir görüş belirtmek” Türk Dil Kurumu sözlüğünde yer almayan ancak yine de kullanılan bileşik fiillerden biridir. Çoğunlukla hukuk terminolojisinde kullanılan bu bileşik fiil grubu, görüş belirtmek anlamına gelir.
Mütalaa ne oluyor?
(ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺧﺎﻧﻪ) birimi. Ben. (Farsça ḫāne “ev, yer” ve ḫāne-i muṭālaʿa) çalışma odası, çalışma salonu, okuma odası.
Mütalaa okunması ne demek?
İnternetteki görüş nedir? Ceza yargılamasında savcının (cumhuriyet savcısının) toplanması gereken tüm delillerin toplandığına ve mahkemenin karara bağlamak istediği konuları kapsadığına kanaat getirdiğinde yaptığı başvuruya “esas hakkında bilirkişi görüşü” denir.
Savcı mütalaasında ceza isterse ne olur?
Savcının mütalaası beraat yönünde ise sanık veya müdafii mütalaaya itiraz etmez. Savcı mütalaasına dayanarak sanığın cezalandırılmasını talep ederse, mütalaaya karşı belirlenen süre içinde mahkemeye sunulması gereken bir dilekçe ile davanın yazılı savunması yapılır.
Mütalaaya karşı savunma nasıl yapılır?
Görüşlere karşı nasıl savunma yapılır? Esasa ilişkin savunma yalnızca savcılığın görüşüne karşı değildir. Savcının görüşünde belirtilmeyen ancak iddianameye dahil edilen veya yargılamanın önceki aşamalarında ek savunma hakları verilerek tartışılan noktalar da esasa ilişkin savunmaya dahil edilmelidir.
Savcı mütalaasını değiştirebilir mi?
Savcı, sanığa yöneltilen suçlamaları kararlaştırır ve konu hakkında görüşünü bildirir. Ancak bazı durumlarda savcı konu hakkındaki görüşünü değiştirebilir.
Mütalaa aşaması ne demek?
Esas hakkındaki mütalaa, duruşmada hazır bulunan savcının, iddianame ve iddianamede sunulan deliller ile kovuşturma aşamasında sunulan ve tartışılan delilleri göz önünde bulundurarak verilmesi gerektiğine inandığı kararı ortaya koyması anlamına gelir.
Müesseseler ne demek?
Kelime Anlamı: Kurum kelimesi kuruluş, organ veya organizasyon anlamına gelir. Belirli bir amacı veya işlevi olan ve genellikle resmi bir yapıya sahip bir organizasyonu tanımlar. Köken: “Kurum” kelimesi Arapça kökenlidir. Arapçada “مُؤَسَّسَة” (mu’essesa) kelimesi kurum veya organizasyon anlamına gelir.
Mütalaa delil midir?
Yargıtay ayrıca, görüşün yargılama makamlarına yol gösterici nitelikte takdirî bir delil olduğunu kabul etmektedir. Ancak, 08.04.2022 tarihli 7394 sayılı Kanun’un 5. maddesi, görüşün dinlenmesi zorunluluğunu düzenleyen Vergi Usul Kanunu’nun 367. maddesine yeni bir fıkra ekleyerek önemli bir değişiklik yapmıştır.
Mütalaa kim hazırlar?
Cumhuriyet savcısı mütalaasında; sanığın beraatına veya cezalandırılmasına ya da ceza verilmesine yer olmadığına dair görüş isteyebilir ve verebilir. Cumhuriyet savcısının görüşü duruşma sırasında savcı tarafından hazır bulunursa, görüş duruşma sırasında savcı tarafından açıklanır.
Duruşmada ilk söz kime verilir?
Duruşmada söz hakkı ilgiliye veya avukatına, Cumhuriyet savcısına, sanığa ve avukatına veya yasal temsilcisine verilir.
Mütalaa edilmek nedir?
Deyimlerin sözlük anlamları ve cümle içindeki örnekleri şu şekildedir: Görüş belirtmek: Bir görüş veya düşünceyi ifade etmek. – Toplantıda herkes görüşünü belirtti. İlgilenmek: Dikkatle okumak, düşünmek ve incelemek.
Kimler mütalaa verebilir?
Dava tarafları, bilimsel bilirkişi raporunu, alanında uzmanlığı kanıtlanmış kişi veya kuruluşlara (dernekler, üniversitelerin ilgili bölümleri, laboratuvarlar vb.) doğrudan başvurarak alabilirler. Bunun için mahkemeye veya Cumhuriyet savcılığına başvuruda bulunulması gerekmez, ancak taraflar başvuruyu doğrudan yapabilirler.
Savcının reddi mümkün mü?
Savcıların itirazı hukukumuzda düzenlenmemiştir. Ancak, Askeri Mahkemelerin Kuruluş ve Yargılama Usulü Hakkındaki Kanun’un 46. maddesi askeri savcıların davadan çekilebileceğini hükme bağlamaktadır. “Askeri savcıların itirazı: Madde 46 – Askeri savcılara itiraz edilemez.
Mütalaa’dan sonra ne gelir?
Esaslar hakkında açıklama yapıldıktan sonra, davalı ve avukatına esaslar hakkında savunmalarını sunma hakkı verilir. Davalı ve avukatı esaslar hakkında savunmalarını sunmak için “makul bir süre” talep etme hakkına sahiptir.
Mütalaa delil midir?
Yargıtay ayrıca, görüşün yargı makamlarına yol gösterici nitelikte takdirî delil niteliği taşıdığını kabul etmektedir. Ancak, 08.04.2022 tarihli 7394 sayılı Kanunun 5. maddesiyle Vergi Usul Kanununun 367. maddesine görüş kararının şartlarını düzenleyen yeni bir fıkra eklenerek önemli bir değişiklik yapılmıştır.
Mütalaa hangi aşamada verilir?
Davaya ilişkin görüş; Savcılığı, sözlü duruşmada deliller sunulduktan sonra, “delillerin incelenmesi” aşamasında temsil eden Cumhuriyet savcısının ceza yargılamasının esasına ilişkin beyanıdır.
Kimler mütalaa verebilir?
Dava tarafları, bilimsel bilirkişi raporunu, alanında uzmanlığı kanıtlanmış kişi veya kuruluşlara (dernekler, üniversitelerin ilgili bölümleri, laboratuvarlar vb.) doğrudan başvurarak alabilirler. Bunun için mahkemeye veya Cumhuriyet savcılığına başvuruda bulunulması gerekmez, ancak taraflar başvuruyu doğrudan yapabilirler.