Bilirkişi raporuna kaç defa itiraz edilebilir?
Taraflar bu iki haftalık süre içerisinde rapora bir kez itiraz edebilirler. İtirazlarından sonra başka bir rapor hazırlanırsa, o ayrı rapora itiraz edebilirler. Kısacası, taraflar hazırlanan her rapor için bir kez itiraz edebilirler.
Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?
Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.
Bilirkişi raporuna itiraz etmemek kabul olur mu?
Taraflardan birinin bilirkişi raporuna itiraz etmemesi halinde, bilirkişi raporuna itiraz eden taraf lehine usul hakkı doğar. Hukuk Genel Kurulu 2018/94 E., 2021/111 K.
Bilirkişi raporuna itiraz sonucu ne olur?
Mahkeme, rapora itiraz ederek yetkili bilirkişiden ek rapor düzenlemesini veya duruşmaya katılarak görüş bildirmesini isteyebilir. Gerçeğin ortaya çıkarılması için bunu gerekli görürse, yeni bir bilirkişi atayarak yeni bir rapor düzenlenmesini de emredebilir.
Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme sonuçlanır mı?
Bilirkişi raporu mahkemenin kararını etkileyebilir. Bilirkişi raporu verildikten sonra mahkeme sürecinde neler yaşanabilir: Bilirkişi raporu kabul edilebilir: Bilirkişi raporu mahkeme tarafından kabul edilebilir. Bu durumda bilirkişi raporundaki bulgular ve değerlendirmeler mahkemenin kararını etkileyebilir.
2024 bilirkişi ücreti ne kadar?
Ücret Tarifesi: Ceza mahkemesi büroları ve satış bürolarında çalışma için 1100,00 TL, asliye ceza mahkemelerinde çalışma için 1820 TL.
Bilirkişi raporundan sonra dava ne kadar sürer?
Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir. Yani yazılı yargılama usulüne tabi dosyalarda bilirkişinin dosyayı sunması gereken azami süre 6 ay, basit yargılama usulüne tabi dosyalarda ise azami süre 4 aydır.
Bilirkişi raporu kesin delil mi?
Kesin delil yargıcı bağlar ve yargıcın bu delil üzerinde takdir yetkisi yoktur; takdir yetkisine bağlı delil ise yargıcı bağlamaz ve serbestçe değerlendirilebilir. Belgeler, yeminler ve kesin kararlar kesin delil örnekleri iken, tanıklar, uzmanlar ve keşifler takdir yetkisine bağlı delil örnekleri olarak gösterilebilir[3].
Hakim bilirkişi raporuna itirazı reddedebilir mi?
Rapor aleyhine iki haftalık yasal itiraz süresi ihlal edicidir. Taraflar iki hafta içinde rapora itiraz etmezlerse rapor taraflar için kesinleşir.
Hakim bilirkişi raporunun aksine karar verebilir mi?
Hakim, raporu yeterli görmezse, raporda yer alan özel ve teknik bilgilere dayanarak bilirkişinin raporundaki sonucunun hatalı olduğu sonucuna varırsa, gerekçelerini belirterek rapora açıkça karşı karar verebilir.
Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?
Raporu hazırlamak için uzman görüşleri, belge incelemeleri, tanık görüşmeleri ve diğer yöntemler kullanılabilir. Uzman, soruşturmalarının bulgularını raporunda açıklar ve mahkemeye sunar. Rapor mahkeme tarafından kabul edilirse, bunun davanın sonucu üzerinde etkisi olabilir.
Bilirkişi raporuna kaç kere itiraz edilebilir?
Raporlara ne sıklıkla itiraz edilebilir? Taraflara teslim edilen rapora yasal süre içerisinde ancak bir kez itiraz edilebilir. Tarafların itirazlarına göre alınan her rapor için ayrı bir itiraz hakkı bulunmaktadır.
Bilirkişi raporunda kusur oranı verebilir mi?
Bilirkişiler kusurları değerlendiren otoriteler değildir. Bu yetki yetkili mahkemelerdedir. Madde 27’de “Bilirkişilerin uyması gereken rehber ilkeler ve bilirkişi raporlarında yer alması gereken standartlar”; “Kusurun tespiti normatif bir değerlendirme ile mümkündür ve yalnızca hâkimin yetkisi dahilindedir.
Bilirkişi masrafını kim öder?
Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.
Bilirkişi raporuna istinafta itiraz edilebilir mi?
Bu süre zamanaşımı süresidir ve bu sürenin dolmasından sonra yapılan başvuru artık geçerli değildir. Mahkeme, bilirkişinin diskalifiye edilmesi başvurusunu dosyaya dayanarak inceler ve karar verir. Bu mahkeme kararına karşı temyiz ancak ana hükümle birlikte yapılabilir.
Bilirkişi raporunda kusur oranı verebilir mi?
Bilirkişiler kusurları değerlendiren otoriteler değildir. Bu yetki yetkili mahkemelerdedir. Madde 27’de “Bilirkişilerin uyması gereken rehber ilkeler ve bilirkişi raporlarında yer alması gereken standartlar”; “Kusurun tespiti normatif bir değerlendirme ile mümkündür ve yalnızca hâkimin yetkisi dahilindedir.
Bilirkişiler nereye şikayet edilir?
Bilirkişiler mahkeme veya taraflar tarafından suçla itham edilebilir. Bilirkişilerin kişisel görevlerine ilişkin bir diğer kontrol mekanizması, üyesi olduğunuz Adli Komisyona bilirkişi hakkında şikayette bulunmaktır.
Bilirkişi raporu nasıl kesinleşir?
Bu bağlamda taraflara rapora itiraz etmeleri için tanınan on beş günlük (“iki hafta”) süre ilgili süredir; bu süre aşağılayıcı niteliktedir. Dolayısıyla taraflar bu süre içerisinde itirazlarını yapmazlarsa görüş onlar için kesinleşir; yani taraflar rapora itiraz etme imkânını tamamen kaybederler.
Tavsiyeli Bağlantılar: Witcher 3 Konusu Ne