Yurt dışından gelen araçları Türkiye’de kimler kullanabilir?
Yabancı plakalı araçlar; Türkiye’ye girişte adına kayıtlı olan kişinin yanı sıra, yurtdışında yaşayan eşi, annesi, babası ve çocukları da kullanabilir. Yabancı plakalı araçta adına kayıtlı kişi otursa bile, yukarıda belirtilen kişilerden başkası aracı kullanamaz.
Yabancı plaka aracı kimler kullanabilir 2024?
Yabancı plakalı araçlar; Araç programına kayıtlı ruhsat, hak sahibi, eşi, yurtdışında yaşayan anne-babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. Ruhsat sahibi araçta olsa bile yukarıda belirtilen kişiler dışında kimsenin aracı kullanması mümkün değildir (acil durumlar hariç).
Yurt dışından gelen araç kaç yıl kalabilir 2024?
Yabancı plakalı araçlar geçici ithalat rejimi kapsamında Türkiye’de en fazla 24 ay kullanılabilir. Bu süre zarfında araç sahibi aracını Türkiye’de yasal olarak kullanabilir ve aracın yurtdışına çıkarılması zorunlu değildir.
Yabancı plakalı aracı başkası kullanırsa ne olur?
Araçlar trafiğe çıkarılmayacak ve gerekli işlemler için gümrüğe teslim edilecek. Araçlar trafiğe çıkarılmayacak ve gerekli işlemler için gümrüğe teslim edilecek. Ayrıca aracı kötüye kullananlara ve izin verenlere ayrı ayrı ceza kesilecek.
Yurtdışından gelen araba 5 yıl kalabilir mi?
Türkiye’de ikamet izni bulunan yabancı uyrukluların araçlarına verilecek süre, ikamet izninde belirtilen süre kadar olabilir ancak 730 günü geçemez. Türkiye’de ikamet izni bulunmayan yabancı uyruklulara ise 180 günden toplam 90 gün izin verilir.
Yabancıdan yabancıya alınan arabayı kimler kullanabilir?
Vergisiz araç, ehliyet sahipleri ve birinci derece yakınları kullanabilir. Yabancı araçlar, yabancılar tarafından Türkiye’de satın alınabilir veya yurt dışından getirilebilir.
Çifte vatandaşlar yabancı plaka araç kullanabilir mi?
Cevap: Çifte vatandaşlığa sahip Türk vatandaşları ve Mavi Kart sahipleri hariç, Türkiye’de geçici oturma izni olan emekli yabancılar, yabancı plakalı araçlarını Türkiye’ye tescil için getirebilirler.
Yurt dışından araç getirmek 185 gün kalktı mı?
Buna göre, yurt dışında emekli olduktan sonra ilk defa Türkiye’ye araç getiren kişilerin, söz konusu ülkede 185 gün ikamet etme zorunluluğu bulunmuyor. Bu da yurt dışında yerleşik olma şartını yansıtıyor.
Yurt dışından gelen araçların süresi uzatıldı mı?
Yabancı plakalı araçların Türkiye’de kalma süresi 2 yıldan 4 yıla çıkarıldı. Ancak yurtdışında yaşayan vatandaşlar için araç muayene süreleri sorunu hala çözülmüş değil. Muayenesiz araçlar kazalarda sorun yaratıyor. Almanya gibi bazı ülkelerde araç muayenesi iki yılda bir, bazı ülkelerde ise her yıl zorunlu tutuluyor.
Yurt dışından gelen araba 2 yıl sonra ne olur?
Araç, Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren iki yıl Türkiye’de kalabilir. Aracın 2 yıl sonra tekrar Türkiye’de kullanılabilmesi için 185 gün yurtdışında kalması gerekir. İki yıl sonra Türkiye’de kullanılan araçlar trafiğe çıkarılmaz ve sahiplerine para cezası verilir.
Kimler yurt dışından araç getirebilir?
Yurt dışında çalışan kişiler araç getirebilir mi? Yurt dışında çalışan kişiler ikamet ettikleri ülkeden Türkiye’ye araç getirebilirler. Bunu yapmak için, o ülkede oturma iznine sahip olmaları ve son bir yılda en az 185 gün o ülkede kalmış olmaları gerekir. 184 gün olsa bile, araçlarla transit geçişe izin verilmez.
Türkiye’de ikamet eden yabancılar araba getirebilir mi?
Yurt dışından araç getirmek yasaldır. Aracın taşınma yöntemine ve getiren kişinin statüsüne bağlı olarak farklı yasalar ve prosedürler uygulanabilir. Bireysel kullanım ve ticari işlemler için farklı yasal prosedürler geçerlidir. Yurt dışından araç getirmek de ithalat kapsamına girer.
Yabancı plakalı aracı kimler kullanabilir 2024?
Yabancı plakalı bir araçla Türkiye’ye giriş yapmanız halinde, Türkiye’de bulunduğunuz süre içerisinde bu aracı yalnızca eşiniz, yurtdışında yaşayan anne-babanız ve çocuklarınız kullanabilir.
Emekliler yurt dışından araba getirebilir mi?
Yurt dışında emekli olup Türkiye’ye araç getirmek isteyen vatandaşlarımızın merak ettiği konular. Yurt dışından getirilen araçların Türkiye’de kalış süresi 2 yıldır. Bu imkandan yararlanacak kişilerin Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren bir yıl içinde 185 gün yurt dışında kalmış olması gerekmektedir.
Yabancı plakalı araç Türkiye’de muayene olur mu?
Kullandığım araç yabancı plakalı. Türkiye’de araç kullanırken araç muayene istasyonlarında aracımı muayene ettirebilir miyim? Araç muayenesi 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında yapılmaktadır ancak ülkemizde tescili olmayan araçlar muayeneden geçmemektedir.
Ma plakalı araçları kimler kullanabilir?
MA-MZ plakaları kapsamına geçici olarak ithal edilen araçlar ve yabancıların Türkiye’den satın aldıkları araçlara İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bu harf dizisiyle plakalar verilir. MA-MZ plakalı araçlara “misafir plakalı araç” veya “vergisiz araç” da denir.
Yurt dışından araç getirme şartları nelerdir?
Yurt dışında çalışan kişiler ikamet ettikleri ülkeden Türkiye’ye araç getirebilirler. Bunu yapmak için o ülkede oturma iznine sahip olmaları ve son bir yılda en az 185 gün o ülkede kalmış olmaları gerekir. 184 gün olsa bile araç geçişine izin verilmez.
Eşim yabancı uyruklu araba getirebilir mi?
26. Soru: Türkiye’de ikamet eden yabancı eşler araç getirebilir mi? Cevap: Yabancı eşin yurt dışından araç getirebilmesi için 185 gün yurt dışında kalması gerekmektedir. Ayrıca turizm tesisleri kapsamında yapılan işlemlerde kişinin uyruğunun bir önemi bulunmamaktadır.
TC vatandaşı yurt dışından araç alabilir mi?
Yurt dışından araç getirmek yasaldır. Aracın taşınma yöntemine ve getiren kişinin statüsüne bağlı olarak farklı yasalar ve prosedürler uygulanabilir. Bireysel kullanım ve ticari işlemler için farklı yasal prosedürler geçerlidir. Yurt dışından araç getirmek de ithalat kapsamına girer.